Karklude afgiver plastik ved brug

Karklude afgiver plastik ved brug

Du kender dem helt sikkert. De almindelige engangsklude, som oftest ses i de klassiske lyseblå, lyserøde og gule farver. Dem har vi da alle sammen. De er desværre mere skadelige end man lige går og tror. De indeholder nemlig plastik. Omkring – hold nu fast – 20 % af karkluden består af mikroplastik, som sætter sig på bordet, i luften og i maden og mange af partiklerne ender i kroppen. 


Det er faktisk helt tydeligt

Har du også undret sig over hvorfor de omtalte karklude bliver så hurtigt tynde og hullede? Der skal nemlig ikke mange vaske til, før det sker. Men hvorfor? Det er faktisk mikroplastikken der forsvinder fra karkluden, og sætter sig andre steder i hjemmet, så karkluden helt tydeligt bliver tynd og hullet, og dette kan være ret skadeligt for os selv og vores omgivelser, da det er plastikken der først forsvinder fra den.


Derfor en din karklud skadelig

Hvordan sker det så, tænker du? Jo, mikroplastikken ryger ud i kloaken, når vi skyller karkluden op; de sætter sig på bordet, når vi tørrer det af; og så hænger de i luften, når vi bruger karkluden. Derfor kan det også sætte sig i den mad vi spiser. En af de værre ting man kan gøre er at vaske og tørretumble dem. Når vi tørretumbler karkludene, spreder fibrene sig i det omgivende miljø, og giver et kunstigt fibermiljø. Når vi vasker dem i vaskemaskinen, bliver de små plastikpartikler udskilt og skylles ud i kloaken. Da partiklerne er for små til at de alle kan blive renset i vores rensningsanlæg, ryger mange af dem videre ud i havet. Man har helt reelt fundet mikroplastik i havet, og også i de dyr, der lever i det. 


Det kan du gøre

Man kan ikke redde hele verden, og det er nu heller ikke meningen. For at undgå at sprede disse små plastikpartikler i hverdagen, kan du jo starte med at skifte dine engangskulde ud. De kan skiftes ud med de strikkede bomuldsklude som ses på billederne under. De er nemlig helt fri for plastik og så er de miljøvenlige. Skønt! Det er klart, de er dyrere end de billige engangsklude, men du behøver ikke særlig mange af dem, for de kan vaskes igen og igen uden at blive slidte – helt uden at udskille farlige plastikpartikler. Så de holder altså længe. Et godt køb, vil jeg mene. Disse bomuldsklude er også perfekte, hvis du har børn i hjemmet. Du kan tørre bordet med bomuldskludene, som børnene sidder ved og tørre deres små hænder og munde med dem, uden at være bekymret for at det skader. Smart! 


Jeg er selv startet med…

Da jeg for nylig læste om, hvor slemt det var med disse plastikklude, købte jeg hurtigt 3 bomuldsklude, til en start, og smed de andre ud. Jeg bruger dem ind til videre bare i køkkenet, hvor jeg synes det er mest nødvendigt, og hvor jeg før brugte de andre oftest. Jeg bruger stadig plastikkludene til at gøre mit toilet rent med. Men det er nu mest fordi jeg alligevel smider dem ud bagefter – for hygiejnens skyld. Ind til videre har jeg været mega glad for dem i køkkenet. De tørrer faktisk også bedre overfladerne af. Win-win. Og så er de super fine, og fåes i mange flotte farver, så man kan vælge dem, der passer bedst til sit eget hjem. De kommer faktisk også i en køkkenhåndklæde-udgave. Fantastisk!
Hvem ved – måske jeg en dag også finder en bedre løsning, end de klude jeg bruger ude på badeværelset. 

 
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *